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Situation 
The sailing instructions state that ‘the starting line will be between a staff displaying an orange flag 
on the race committee vessel and the course side of the starting mark, which will be a yellow 
inflatable buoy’.   
The race committee anchored a boat at the port end of the starting line and attached the yellow 
inflatable buoy to its starboard side.  
 
Question 1 
Does a boat that touches the anchored vessel but not the yellow inflatable buoy, break rule 31? 
 
Answer 1 
Yes. 
The race committee vessel became part of the mark when the race committee intentionally attached 
the vessel to the mark, therefore, a boat racing that touches the race committee vessel breaks rule 
31. 
 
Question 2 
Would the answer to Question 1 be different if the anchor was attached to the yellow inflatable buoy 
and not the race committee vessel? 
 
Answer 2 
No.  
 
Question 3 
Would the answer to Question 1 be different if the race committee vessel and the yellow inflatable 
buoy were both anchored and in contact with each other? 
 
Answer 3 
No.  
 
Question 4 
Would the answer to Question 1 be different if the yellow inflatable buoy was on board the race 
committee vessel? 
 
Answer 4 
No.  
 
Question 5 
Is it an improper action of the race committee to anchor a boat at the port end of the starting line and 
attach the yellow inflatable buoy to its starboard side when the sailing instructions state that the port 
end starting mark will be a yellow inflatable buoy? 
 
Answer 5 
No.   
 


